Tämä yllätti monet niin paljon, että omalla tilillä ei ollutkaan rahaa maksaa pois nopeasti otettua vippiä

Seremonia symboloi ihmisen sidosta toisiin ihmisiin ja luontoon. Vain kaatopaikoille hautautunut teknologia ja teemestarien sukupolvien ajan pitämät päiväkirjat muistuttavat entisistä ajoista. Valmistuttuaan toisen kerran maisteriksi hän työskenteli yliopistossa. – Itärannan hieno oivallus on yhdistää teeseremonian ikiaikaisuus kadonneeseen aikaan. Aikana, jona veden kätkeminen on rikoksista pahin, sotilasvallan katseet kiinnittyvät väistämättä teemestarin taloon. Emmi Itärannan esikoisromaani Teemestarin kirja on harvinaisen uskottava ja pelottava kuvaus mahdollisesta tulevaisuudestamme. Samalla Itärannan kieli on kuitenkin kuulasta, tarkkaa ja paisuttelematonta. Romaani on käännetty lukuisille kielille. Kirjoitus on kielellisesti kauniisti soljuvaa ja romaanissa ajatellaan syvästi.

Meemimiksaus -

. Teos sai Kalevi Jäntin palkinnon. Spekulatiivisen fiktion lukeminen ja kirjoittaminen kiinnostaa Itärantaa, koska kuvitteelliseen maailmaan uppoutuminen on kiehtovaa. Muutto toiselle paikkakunnalle voi olla pysyvää, parisuhde voi päättyä tai esimerkiksi perheenlisäyksen myötä voi tulla tarve isommalle kodille, jolloin asunnon myynti ja ASP-lainan siirto voi tulla ajankohtaiseksi. Voitto on helppo ymmärtää: Itäranta kirjoittaa sujuvasti, tarina on ehyt, kuvattu maailma todentuntuinen. Noria on teemestarien sukua, ja pian on hänen vuoronsa ottaa vastaan täysivaltaisen teemestarin arvo – ja hänen edeltäjiensä tarkkaan varjelema salaisuus. Nykyisin hän asuu Canterburyssa. Itäranta harrastaa joogaa, teatteria, teehetkiä, pitkiä kävelyitä ja hyviä TV-sarjoja.Itärannan tekstejä on julkaistu sf-lehdissä ja antologioissa Suomessa ja Britanniassa.

Hän teki teatteri- ja kirjoitusalan töitä muun muassa dramaturgina ja teatterin tiedottajana. Kun luin käsikirjoitusta, huomasin välillä reagoivani fyysisesti - istuin tuolin reunalla kaikki lihakset jännittyneinä, kiihkeää pelkoa ja toivoa kokien.

KGB-museo Tallinnassa - kurkistus kylmän sodan.

. Suunnattoman katastrofin – ehkä ilmastonmuutoksen, ehkä jonkin muun – läpikäynyt ihmiskunta sinnittelee veden vähyyden ja sen säännöstelyä hallitsevan diktatuurin vallan alla. Tämä yllätti monet niin paljon, että omalla tilillä ei ollutkaan rahaa maksaa pois nopeasti otettua vippiä. "Voittajateksti on sekä kieleltään että tulevaisuusvisionsa rakennuksen suhteen eheää, vaikuttavaa työtä. Maailmasta on loppumassa vesi. Vaikkei olisi ollut pakko, huomasin lukevani kirjan yhdessä illassa. Kuten kaikki hyvä tulevaisuusfiktio, myös tämä teos käy dialogia tämänhetkisen todellisuutemme kanssa: tekee näkyväksi maailman, jota kohti voimme tahtomattamme olla jo kulkemassa. Graafinen suunnittelu Ville Tiihonen.

Nyt kaatuu Juha Sipilän hallitus – ”Outo farssi.

Kommentit