Tämä tarkoitti sitä, että kaikissa lainoissa, jotka olivat alle 2000 euroa, oli 50% enimmäiskorko

Mummo ei löytänyt pojasta jälkiä mistään, eikä Pekkaa näkynyt tutulla polulla. Vasotusaikana pienelle kolttasaamelaiselle pojalle riitti töitä. Koko lapsuutensa metsässä kulkeneelle seitsemänvuotiaalle Pekalle tuollainen hiihtomatka ei ollut mikään, vaikka aluksi se hirvitti. Turha hänen oli tässä pientä lasta moittia - hyvä sentään, kun oli hengissä. of Peshitta Latin Vulgata ----- Alkutekstit ----- Biblia Hebraica Bysantin tekstilaitos Textus Receptus Westcott-Hort laitos. Koulussa oman äidinkielen käyttämisestä saattoi saada näpeilleen tai joutua nurkkaan seisomaan.Kolttasaamelainen Pekka kasvoi Nitsijärvellä mummonsa Akilinan luona. Pitämällä huolen siitä, että tienaat enemmän rahaa kuin kulutat, voit laittaa hieman rahaa säästöön pahan päivän varalle. Keräsin pitkään rohkeutta kysyä.Jo pelkkä ajatuskin kielen opiskelusta sai minut innostumaan. Kaveri oli jäänyt omaan kotiinsa puolessavälissä matkaa, ja hänen vanhempansa olivat soittaneet Pekan mummolle poikien yhteisestä karkumatkasta.Akilina-mummo lähti poikaa vastaan tietämättä, että Pekka oli kulkenut jo toista reittiä pitkin kotiin. Kolttasaamelaiset miellettiin erilaisiksi kuin muut myös ortodoksisen uskonnon vuoksi.Vuosikymmeniä kestänyt syrjintä sai kolttasaamelaiset vaikenemaan omasta alkuperästään.

FreeBibleimages :: A son who travels and squanders his.

. Tämä tarkoitti sitä, että kaikissa lainoissa, jotka olivat alle 2000 euroa, oli 50% enimmäiskorko. Vaatii hirveästi rohkeutta sanoa ääneen, että haluaisin ottaa haltuuni mummoni äidinkielen. Opettajat ja henkilökunta puhuivat lapsille vain suomea, jota moni lapsista ei ymmärtänyt. Pekka sulkisi kouluajan mielestään kokonaan, jos vain pystyisi.Inarissa sijaitseva Riutulan koulu on harvoja säilyneitä asuntolarakennuksia. Asuntoloissa eli yhtä aikaa niin suomenkielisiä kuin inarin-, koltan- ja pohjoissaamenkielisiä lapsia. Nämä tapahtumat ovat seuranneet myös omaan elämääni vuosikymmeniä myöhemmin. Mummokaan ei pistänyt pahakseen, kun oli apukäsiä kotona.Pian oli aika palata kouluun ja asuntolaan Sevettijärvelle. Kieltä ei enää haluttu siirtää eteenpäin. Kevät on kiireistä aikaa poromiehille, kun tiineitä emäporoja eli vaatimia valvotaan petojen varalta. Seuraavan kerran Pekka pääsi kotiin mummon luo Nitsijärvelle kesäloman alettua.Vielä tänäkin päivänä nuo muistot pätkivät. Hän osasi sanoa suomeksi vain pari sanaa, jotka oli oppinut kesällä matkailijoilta. Saamelaisia pidettiin yleisesti sivistymättöminä ja saamelaiskulttuuria pidettiin rappeutuneena. Kolttasaamelaisia asuntola-aikojen kolhut koskettivat niin pahasti, ettei kieltä siirretty eteenpäin. Pekka oli aloittanut koulun tammikuussa, eikä ollut käynyt kotonaan kolmeen kuukauteen.

Mummo ei päästänyt Pekkaa lähtemään takaisin kouluun, koska ymmärsi, mitä Sevettijärven koulun seinien sisällä tapahtui.Pekka vietti kotonaan parisen viikkoa.

Substanssi – Wikipedia

. Kyllä saksa ja ranska ovat tänä päivänä paljon hyödyllisempiä, vastasi luokanvalvojani.Keskustelu päättyi siihen ja muistan yhä nuo sanat. Voi olla, että juuri sen takia saamelaisten suomalaistamista epäillään, ja sen vaikutuksia saamelaisiin vähätellään yhä tänäkin päivänä.Suomen koulujärjestelmä pesi asuntolasukupolvien lapsista saamelaisuuden pois. Ei siis koskaan ollut epäselvää, tapahtuiko Norjassa saamelaisten pakkosulauttamista. Kaikki neljä ovat aivan omia kieliään.Asuntoloissa saamen kielen puhuminen kiellettiin kokonaan. Karkumatka oli ainoa kerta, kun Pekka pääsi käymään kotonaan kouluvuoden aikana. Koltansaame on myös minun Olga-mummoni äidinkieli.Sodan takia kolttasaamelaiset joutuivat jättämään kotinsa, kun Suomi luovutti heidän asuinalueensa pohjoisessa sodan voittaneelle Neuvostoliitolle. Tyypillisesti mitä suurempaa lainasummaa haetaan, sitä tarkemmin lainanhakijan on pystyttävä selvittämään lainanantajalle, mihin lainasumma on tarkoitus käyttää ja miten se vaikuttaa (positiivisesti) lainanhakijan liiketoimintaan. Tämä tarkoitti sitä, että kaikissa lainoissa, jotka olivat alle 2000 euroa, oli 50% enimmäiskorko. Evakkoon lähtiessä kolttasaamelaisten koko elämä jäi Petsamoon eikä tulevaisuudesta ollut tietoa.Koltta oli silloin haukkumanimi. Lapset elivät suuren osan lapsuudestaan koulujen yhteydessä olevissa asuntoloissa.Raskaaksi koulutien teki pakollinen kielenvaihto. Omalla äidinkielelläni, koska minulla ei ollut lapsena mahdollisuutta oppia koltansaamen kieltä. Ehti sopivasti osallistua kevään porotöihin. Pekka Fofonoff muistaa edelleen, miten haukkuminen satutti koulussa ja myös aikuisena.– Ryssät! Köyhät koltat! Likaiset koltat!– Mitä te tänne tulitte, olisitte pysyneet siellä, mistä tulitte.Kolttien kieli ja pukeutuminen eroavat muista saamelaisista. Tänä vuonna Norjan pääministeri Erna Solberg sanoi saamelaisten kohtelun olevan musta tahra koko maan historiassa.Norjassa assimilaatiopolitiikka eli saamelaisten norjalaistaminen oli kirjattu lakiin. Mikäli sinulla on sama pankki kuin luotonmyöntäjällä, lainan pitäisi olla tililläsi lähes saman tien. Vaikuttavat jopa tähän artikkeliin, jota kirjoitan suomeksi. Että haluaisin sen takaisin elämääni.– Eihän tuota nyt ole järkeä opiskella. Suomessa tilanne on toinen, sillä suomalaistamista ei kirjattu virallisesti mihinkään. Saamenkielisillä lapsilla ei ollut lupaa käyttää äidinkieltään koulussa.

Makkarasanoja

. Ei niin pitkää matkaa sentään ikinä kuljettu metsässä ilman vanhempia.Osan karkumatkastaan Pekka kulki umpihangessa.

Kommentit