Lainanottajan kannattaa myös arvioida realistisesti suunnittelemansa investoinnin riskejä ja välttää liian uhkarohkeita investointeja

Todelliseen vuosikorkoon lasketaan erilaisia palkkioita, kuten lainan avausmaksu, kuukausittain perittävä tilinhoitomaksu tai laskutuspalkkio, selventää OP:n asiantuntijapäällikkö Teemu Korte.

. Lain mukaan se tulee aina ilmoittaa asiakkaalle lainan ottamisen yhteydessä. Erityisesti pienissä lainoissa todellinen vuosikorko saattaa olla reippaan kokoinen. Nimelliskorko ei ole koko totuus Nimelliskorko näyttäytyy lainamarkkinoilla usein varsin edullisena, mutta lainanottajan kannattaa selvittää myös se, kuinka paljon lainan todellinen vuosikorko on. Satasen kuukausilyhennys tuntuu monta kertaa edullisemmalta vaihtoehdolta. Oman talouden hallinta on myös helpompaa silloin, kun raha-asiat on keskitetty yhteen paikkaan. Ehdot vaihtelevat palvelun tarjoajasta riippuen, mutta usein niihin kuuluu tarkat säännöt, takaajia, takuusummia tai vähintään puhelinliittymän omistaminen. Se on juuri pankin ydintekemistä. Silloin on tärkeää miettiä, miten omaa taloutta pitäisi tasapainottaa.

Talouden turva - Lainat ja asunnot - OP

. Nimelliskorko on puolestaan se summa, joka lainasta on varsinaista korkoa. Usein tuo korko on sidottu Euribor-korkoon, jonka päälle lasketaan marginaali. Oma pankki on monessa tapauksessa hyvä paikka kulutusluoton hakemiselle, sillä muutosten tekeminen maksuohjelmaan ja kuukausierään on helppoa ja joustavaa. Kun lainatarjouksessa lukee nollakorko, se on hyvin harvoin koko totuus. Edellä mainituista maksuista saattaa kerääntyä lainalle yllättäviä kuluja, jotka eivät näy nimelliskoron yhteydessä. Moni on lainanottotilanteessa hieman sokea todelliselle korolle. Käyttöluottojen vertailussa mukaan kannattaa ottaa myös oma pankki, sillä sekä vakuudettomien että erityisesti vakuudellisten luottojen kohdalla laina voi olla yllättävänkin edullista. Se on merkki siitä, että taloudessa ei ole varaa ottaa lisää lainaa. Jostain syystä kulutusluoton kysyminen pankista koetaan Teemu Korteen mukaan vähemmän hyväksyttävänä kuin asuntolainan. – Haluaisin tähdentää sitä, että pankissa ymmärretään hyvin ihmisten kulutusluottojen tarve. Lainanottajan kannattaa myös arvioida realistisesti suunnittelemansa investoinnin riskejä ja välttää liian uhkarohkeita investointeja. – Itse kehotan aina tarkistamaan todellisen vuosikoron, sillä tuotteiden vertaileminen on muuten vaikeaa. Esimerkiksi koneiden tai laitteiden hankinta, markkinointikampanjan toteuttaminen tai lisätyövoiman palkkaaminen ovat yleisiä syitä yrityslainan tarpeelle.

Lainanottajan kannattaa tehdä kotiläksynsä -

. Tämä lainasokeus ei toisaalta ole yllättävää, sillä nykyään kulutusluottomarkkinoilla puhutaan paljon kuukausieristä. Tämä saattaa kuitenkin olla huomattavasti kalliimpi vaihtoehto. – Todellinen vuosikorko on lainan kokonaishinta. Jos lainan kerrotaan olevan koroton, voi sen takana piillä kuluja, jotka löytyvät termin todellinen vuosikorko takaa. Pankki on hyvä kumppani myös siksi, että toimintaa ohjaa vastuullisuus ja asiakkaasta huolehtiminen. Vakuudellinen luotto tarkoittaa siis lainaa, jossa vakuutena käytetään esimerkiksi omistusasuntoa.

Lainan vakuudet - Säästöpankki

. Joskus tilanne saattaa olla, että lainaa ei myönnetä

Kommentit