19-vuotias voi kuitenkin saada myös kulutusluottoa, mikäli hänellä on yhteishakija, takaaja ja/tai vakuuksia

Miilassa oli jo tuolloin viisautta, lempeyttä ja kujeilua juuri sopivassa suhteessa. Härkäsen tila on ehkä verrattain lähellä ruuhkasuomea, mutta maisema vakuuttaa tilalle saapuvan vierailijan siitä, että kyseessä on kappale kauneinta maaseutua. 19-vuotias voi kuitenkin saada myös kulutusluottoa, mikäli hänellä on yhteishakija, takaaja ja/tai vakuuksia. Joukosta löytyy niin jalostusindeksien kärkieläimiä, tärkeää katoavaa suomenkarjan sukuperimää, kuin härkäpoika, joista Saija saa lihat omaan ruokapöytään. Osasimme unelmoida, mutta myös palata maan pinnalle. Ammattitaidosta kertovat niin luvut, kuin karjan yleisilme.

Salakavalan munuaissyövän riskiä voi pienentää.

.

19-vuotias voi kuitenkin saada myös kulutusluottoa, mikäli hänellä on yhteishakija, takaaja ja/tai vakuuksia. Monestihan perinteisen asuntolainan kohdalla pankit edellyttävät noin 20 % säästösummaa, ennen kuin myöntävät lainaa. Jokaisella eläimellä on paitsi oma tarinansa, myös oma tarkoituksensa. Hän yhdistää vahvan arvopohjan, voimakkaan tahdon ja asioiden osaamisen." Olen tuntenut Miilan noin kolmekymmentä vuotta. Pitkän sairausloman aikana kiimantarkkailu navetassa ymmärrettävästi kärsi ja lypsykarjassa poikimavälin pidentyminen on syönyt tulosta maidontuotannon osalta. Hagan maitotilalla tuotetaan rehellistä kotimaista ruokaa, ammattitaidolla ja maltilla. Vuosia palvellut parsinavetta on kunnostustöistä huolimatta suurille Ay- ja holsteinroduille jo hiukan ahdas mitoituksiltaan ja tämän vuoksi Saija on aloittanut määrätietoisen siirtymisen pienempikokoisiin lypsyrotuihin. ”Karjan vaihtuessa pikkuhiljaa jersey- ja alkuperäisrotuvoittoiseksi maidon rasva- ja valkuaispitoisuudet ovat kääntyneet nousuun. ”En aio heittää pyyhettä kehään!” Saija toteaa ja kuuntelijan on helppoa uskoa, ettei tässä talossa ole tapana antaa periksi ensimmäisten joukossa. Saijan kanssa jutellessa ilmapiiri on välitön ja iloinen, kuitenkin viime vuosina Härkäsen tilalla on kohdattu myös vastoinkäymisiä.

Etusivu - Ruhan Meijeri

. … Saija Härkänen pyörittää Hagan maitotilaa Uudellamaalla, Karjaalla vain noin tunnin ajomatkan päässä pääkaupunkiseudun vilinästä. Yhteisen ystävän luona kirjoitimme itsellemme kirjeet, jossa kurkistelimme omaan tulevaisuuteen. Kahvittelujen jälkeen ulos Saijan perässä lähtiessä pääsee osaksi oikeaa maalaiselämää, suomenpienhevoset piirittävät heiniä talikoivan emännän ja tilan paimenkoirat hulluttelevat ympärillä. Saijan navetassa maitoa tuottaa reilu parikymmentä lypsylehmää. Uutta mietittävää karjanhoitotyöhön tuokin etenkin ruokinta, sillä on haasteellista löytää sopiva väkirehuruokinta eläimille, jotka käyttävät rehunsa hyvin energiatehokkaasti.” Saija kertoo. ”Ruhan Meijeriin yhteydenpito, sekä asioista neuvotteleminen on ollut sujuvaa ja luottamus on molemminpuolista.” Saija kertoo. Esimerkiksi säästöaikana maksettava 2-4 % lisäkorko sovitaan erikseen pankin kanssa. Maidon hinta on valtakunnallisesti alhaalla, eivätkä vastoinkäymiset ole tehneet maitotilan arjesta helpompaa. Tästä erityisen kauniista lehmäkatraasta löytyy paitsi pitkäsäärisiä ja korkeatuottoisia holsteineja ja ayrshirejä, myös kotimaisia alkuperäisrotuja länsisuomenkarjaa ja lapinlehmiä, sekä suurilla silmillään hurmaavia jeyrseylehmiä. Navetassa karjaan tutustuessa ymmärtää, että jalostus on ollut ja on edelleen Saijalle sydämen asia. Miilan toiveammatti oli tuolloin apinatutkija – omaani en muista.

Opintolaina

. Tällä tilalla kuljetaan hiukan valtavirrasta poikkeavaa polkua monissa ratkaisuissa, mutta epäilemättä suomalaisen ruoantuotannon yksi punainen lanka on näissä käsissä tiukasti. Saman katon alla rauhallisesti märehtiviä lehmiä yhdistää kaunis rakenne, lypsytyyppisyys ja uteliaisuus. Keskituotos saattaa hiukan pudota, mutta energiakorjattu maitolitra korvaa viivan alta puuttuvat litrat tuloksessa, etenkin kun huomioidaan pienikokoisemman eläimen pienempi rehunkulutus. Juho Saari, sosiaali- ja terveyspolitiikan professori, Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan dekaani on lausunut minusta näin: "Miila Halonen tuntee agendansa ja osaa juoksuttaa sen politiikan lävitse. Saija kerää kanalasta kennoon munia, huikkaa muutamalle uuhelle terveiset ja suuntaa ponitarhan kautta päivätarkastukselle navettaan. Tapasimme yhteisen harrastuksen parissa ja ystävyys kuljetti meidät läpi nuoruusvuosien monenlaisten kokemusten. Saija sairasti pitkälti yli vuoden olkapäätään ja vaikka olkapää on nyt leikattu ei siitä enää koskaan tule uuden veroista. Laidunnusta ja tilan kaikkien eläinten ulkoiluja varjostaa myös aiheellinen pelko alueen susilauman liikkeitä kohtaan, reilu vuosi sitten syyskesällä sudet nimittäin tappoivat Härkäsen tilan pienen lammaskatraan tilan pihalaitumelle

Kommentit